De Carptrailers op weg

Ontdek welk rijbewijs je nodig hebt voor de Carptrailers!

We zijn hier weer met een interessant stukje tekst. Vanuit verschillende hoeken zijn er vragen gekomen welke regels er nu gelden voor het trekken van onze Carptrailers. Zowel voor auto’s als fiets zijn er specifieke eisen in de wetgeving vastgelegd. Hier gaan we dieper op in. We starten in deze blog met de regels voor de grote Carptrailers achter auto’s en bestelwagens.

COC voor alle Carptrailers op de weg

De Carptrailers zijn gebouwd volgens de wegcode

Wat betreft aanhangwagens voor auto’s en bestelwagens is het sinds 2012 verplicht om een geldig COC-attest mee te leveren bij verkoop. Dit attest is vereist voor zowel trailers met een maximaal toegelaten massa van minder EN meer dan 750kg. Het COC-attest is een officieel document waarop belangrijke gegevens van het voertuig staan. Zoals chassisnummer, gegevens fabrikant, afmetingen, eigen gewicht, maximaal gewicht en ook technische gegevens over de wielen en assen. Kortom een document dat nodig is om bij technische controle of politiecontrole. Elke Carptrailer wordt geleverd met bijhorend COC-attest en een identificatieplaatje op de trailer. Hiermee ben je dus al goed op weg tijdens een controle.

Door middel van dit COC-attest is het ook mogelijk om te gaan reizen met de Carptrailers. Iets wat bijna elke karpervisser doet. Men moet wel vooraf even de lokale regels op gebied van snelheden uitzoeken. De Carptrailers zijn gebouwd volgens de geldende regels en wetten. Dit is een absolute topvereiste voor iedereen!

Elke Carptrailer wordt geleverd met een geldig COC-attest!

Welk rijbewijs heb je nodig?

De Carptrailers zijn standaard leverbaar met een maximaal toegelaten massa van 750kg tot en met 1300kg. Maximaal toegelaten massa (MTM) wil zeggen eigen gewicht van de trailer + alle belading en inrichting samen opgeteld. Er zijn op aanvraag ook dubbelassige Carptrailers leverbaar met een MTM tot 2700kg. Welk rijbewijs heb je nu nodig? Hierin kunnen we twee grote categorieën onderscheiden:

Rijbewijs B

Dit is het normale auto rijbewijs zoals de volksmond het zegt. Met dit rijbewijs kun je verschillende type aanhangwagens trekken zoals een ongeremd model tot 750kg.

Maar wat velen niet weten is dat je ook geremde aanhangwagens trekken met een maximaal toegelaten massa die hoger is dan 750kg. Het rijbewijs B is voldoende zolang de MTM van het treingewicht (auto + aanhangwagen maximaal beladen) niet meer dan 3500kg weegt. Dit is dan ook de reden waarom de MTM tot 1300kg mee in onze standaardrange opgenomen is. Een geremde Carptrailer met MTM 1300kg kan vrijwel door elke middenklasse getrokken worden. Er is ook de optie om een MTM tussen 750kg en 1300kg te kiezen. Zo is er voor vrijwel elke normale gezinswagen een oplossing binnen handbereik.

“Er is een vrijwel voor elke gezinswagen een Carptrailer op de weg binnen handbereik!”

Wat betreft karpervissen is een maximaal toegelaten massa voor een Carptrailer tussen 750kg en 1300kg eigenlijk altijd voldoende, welke situatie je ook uitwerkt. Bij een normale gezinswagen of bestelwagen kom je vrijwel altijd toe met rijbewijs B.

Rijbewijs B dat behaald werd voor 1 januari 1989 is ook geldig als categorie BE. Hier komen we verder op terug.

Rijbewijs B met Code 96 of BE

In de wereld van trekken, is het rijden met een Carptrailer eigenlijk een koud kunstje. Ze vallen onder de lichte categorie aanhangers. Soms zijn er toch specifieke gevallen dat de klant een zwaardere trailer wilt. In termen van bouwmaterialen en zware ladingen is 750kg tot 1300kg eigenlijk best licht. Dus als de Carptrailer ook moet kunnen dienen als zwaar werkpaard voor dergelijke ladingen, kan een dubbelas model gebouwd worden. Om een zwaardere trailer te mogen trekken is in sommige gevallen ook een ander type rijbewijs nodig.

Ook Zwaardere modellen zijn mogelijk!

Voor een samenstel (trekkend voertuig + aanhangwagen) tot 4250kg is een rijbewijs B met code 96 nodig.

Het rijbewijs BE is enkel nodig als je nog zwaarder wilt gaan, dit laatste rijbewijs kom je regelmatig tegen bij aannemers in de tuinbouw, wegenbouw en bouw. Dit omdat deze aannemers soms gravers, walsen, kleine trekkers en andere zware machines vervoeren. Met rijbewijs BE mag de MTM van de aanhanger tot 3500kg gaan. Daarboven is een C1E rijbewijs vereist.

Het geschikte rijbewijs

Het geschikte rijbewijs hangt dus af van het opgetelde gewicht van trekkend voertuig en de aanhangwagen samen. Wat carptrailers beseft kan dus gesteld worden dat vrijwel in 90% van de gevallen rijbewijs B voldoende is. Rijbewijs B dekt ook de Carptrailers af met een MTM van 750kg t.e.m. 1300kg. In tien procent van de gevallen is een B met code 96 of een BE vereist. Dit is dan van toepassing op dubbelassige Captrailers met een MTM t.e.m. 2700kg.

Keuring van de Carptrailers op de weg

Alle carptrailers met MTM hoger dan 750kg hebben een jaarlijkse keuring nodig. Dit gebeurt in de erkende keuringsstations waar ook auto’s gekeurd worden.

Het kan een voordeel zijn om niet onderworpen te zijn aan jaarlijkse keuringen, langs de andere kant kan het ook een voordeel zijn om net die extra belading aan te kunnen.

In vele gevallen is een ongeremde Carptrailer met MTM 750kg dus wel echt een geschikte economische oplossing. Zeker het model Warrior is hiervoor de uitermate goede keuze. Wij bieden ook geremde Carptrailers aan met MTM tussen 750kg en 1300kg. In uiterste gevallen zelfs met een MTM tot 2700kg.

“Voor elke auto is er een passende Carptrailer!”

De Carptrailers zijn er in verschillende formaten en gewichten!

Wat mag ik laden?

Tijdens het kiezen voor een Carptrailer is het raadzaam om na te denken op welke lading je voorzien moet zijn. Dit hangt af je eigen avontuur en visserij. Vele mensen twijfelen hierover. Om deze twijfels uit de wereld te helpen is er een overzicht gemaakt met de gewichten van gebruikelijke karperuitrusting. Eigenlijk kan besloten worden dat een royale karperuitrusting 250kg weegt. Daar hebben we 50kg aas en 20kg voeding al in mee geteld.

Bekijk in de support handleiding de tabel met alle relevante gewichten van karperuitrusting: klik hier voor de handleiding Dit kan je echt op weg helpen om een berekening te maken.

Een ruimte visuitrusting weegt een 250kg. Daar zit al 50kg aas en 20kg voeding in!

Voor vissers die alleen gaan vissen is een kleinere carptrailer met MTM 750kg dus echt voldoende. Indien je altijd met twee gaat hengelen is het raadzaam om hoger te gaan dan een MTM van 750kg. Ook als je regelmatig trips naar het buitenland plant met extreem grote hoeveelheden aas en meerdere rubberboten, kun je best een MTM hoger van 750kg kiezen. We staan ook altijd klaar om samen met jou te kijken wat er nodig is! Je kan ons bereiken via de gekende kanalen en onze website.

Voor elke situatie een oplossing!

Wetgeving hoeft niet persee moeilijk te zijn. Als je deze blog gelezen hebt, ontdek je zelf dat een Carptrailer past binnen het normale gebeuren op de weg. Omdat ze in termen van trekken eigenlijk licht zijn. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor de voertuigen van de toekomst. Wat die voertuigen ook mogen wezen: diesel, elektrisch of waterstof. Ze zullen de Carptrailers kunnen trekken! Nogmaals een groot pluspunt waarmee we kunnen zeggen dat we gewapend zijn voor de toekomst. Kortom een rendabele investering voor jaren plezier!

Neem contact op via de contactpagina

Tot snel! Groeten Michel

Geef een reactie